Loppet som tog slut med blixtens hastighet

Blixtar och dunder och magiska under och där sprang jag med mina nya ”gyllene skor”. Då för första gången händer det, ett lopp som jag deltager i avbryts. Detta var det första jag hörde speakern säga efter att jag passerat mållinjen. Att vädret blev något helt annat än det utlovade uppehållet och noll nederbörd hade jag redan uppmärksammat. Det började med 5 km sol som övergick i mulet. Sen kom det duggregn som övergick i hagel och sen hällregn. När hällregnet kom så började det även åska. Jag noterade att smällarna kom ifrån olika håll men jag tänkte inte mer på det förrän regnet slutade och det ifrån himlen plötsligt slog ned en blixt i som jag uppfatta det huset bredvid där jag sprang. Några löpare omkring mig började skrika till. En blixt där smällen kom som jag uppfatta det samtidigt. Därefter blev det riktigt tyst. Då börjar man tänka på var och när kommer nästa blixt. Dessutom börja jag fundera på risken att den skulle slå ned bland oss löpare. Jag fortsatte hela tiden springa på, men ingen ny blixt kom på ett tag. Denna gång var den minst en kilometer bort. Detta var kring 13-14 km och i närheten av Fisketorvet.

Den sista delen av loppet kom det inte så mycket mer regn utan istället tilltog vinden. Vid passage av 20:de kilometerskylten så tänkte jag öka farten och få till en sån där snygg fartfylld målgång som bara går då man har krafter kvar, men då gick underlaget ifrån att bestå av asfalt till att mer likna ett vattendrag i ett lopp av typen Tjurruset. Det blev istället för en graciös målgång att ställa sig i kön för att komma i mål. Efter målgång fick jag inte en medalj utan istället högtalarutropet om att loppet blivit inställt. Någon medalj fanns inte inom synhåll till en början så jag börja röra mig, eller rättare sagt försökte ta mig fram emot löparområdet med mina ombyteskläder. Vänligen bege er så fort som möjligt ut ur området ropade speakern. Hmm, sen såg jag anledningen till trängseln; några funktionärer delade eller rättare sagt kastade ut medaljer. Lyckan var stor när jag fick tag i en efter kanske en kvart.

Kall och blöt var bara förnamnet så jag plumsade fram till förvaringen av ombyteskläder. Fick tag i dessa och eftersom prognosen lovat torrt väder så hade jag inte förvarat dem i en plastpåse. Torra kläder hade varit en dröm men som tur vad så kom just då solen fram. Arrangören hade ordnat med riklig förtäring efter loppet men tyvärr så blev det inte så att någon stannade kvar och funktionärerna försökte dela ut allt som inte blivit vattenskadat.

Loppet har fått guld stjärna av internationella friidrottsförbundet och det förstår jag. Väl arrangerat och allt som de kunde påverka var bra. Farthållarna var många och tydliga och det fanns farthållare för var femte sluttid. Banan måste anses som platt och segraren var 17 sekunder ifrån världsrekordet på 58 min 23 sekunder. Dessutom var det ytterligare två löpare under 59 min och totalt sju under timmen. Jag trodde att det var runt 10000 som skulle springa men det visade sig vara över 21000 anmälda till loppet. Det måste ses som ett stort lopp men allt fungerade väl. Det är bara att ge ett par gyllene skor till arrangören. Vill du springa en snabb välarrangerad halvmara så boka en resa till vårt västra grannland. I be back in may 2018 for the full marathon ”without lightning”.

Mina nya ”gyllene skor” som jag invigde i och med halvmaran kommer nog inte att återfå sin lyster igen. De ser definitivt använda ut nu.

 

En reaktion till “Loppet som tog slut med blixtens hastighet

  1. Kommer att gå till historien det där loppet! Sprang som sagt 2015 och var mycket nöjd med arrangemanget. Regnade lite lätt då, men det var värre för publiken än för oss löpare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *