Saitaima International marathon-loppet i den lilla förstaden med 1,3 miljoner invånare

Japan är ett land som jag länge velat besökt men som känts som avlägset och något jag låtit få ligga på listan över platser att besöka. När jag i somras upptäckte att jag hade bonuspoäng på SAS att ta ut så blev Japan aktuellt då poängen räckte för en resa till Tokyo. Det var det mest spännande resmålet som jag inte redan besökt bland de som valbara för mig. Det blev inte sämre av att jag lyckades hitta en tillgänglig resa vid samma tidpunkt som det fanns ett marathonlopp i Tokyoområdet. Det är ett hyfsat stort område så Saitaima ligger lätt tillgängligt med pendeltåg inom 30 min ifrån Centrala Tokyo. Det blev en anmälan till Saitaima International Marathon. Det var ett för mig tidigare helt okänt lopp.
Flygresan över till Tokyo gick bra och jag anlände på torsdagen före loppet. Steg ett vid tidsomställning är att direkt ställa om till den nya tiden och leva efter den. Alltså blev det att hålla sig vaken och titta på Tokyo. Det underlättades av att hotellrummet inte var klart, så alternativet vila lite fanns inte. Bland det första jag noterade var hur rent det var överallt och hur lugnt det ändå kändes. Ingen stress och jag upplevde inte gatorna som hårt trafikerade. Vädret behagligt mellan 15-20 grader.

Jag valde att bo i Tokyo under hela resan och på fredagen så öppnade nummerlappsutdelningen och jag passade på att hämta nummerlappen och även reka vägen till söndagens start. Expon för loppet och platsen för starten var samma plats. Jag tog pendeltåget i rusningstrafik till Saitaima och det var en upplevelse. Det gick tåg var femte minut men då skyltningen bara delvis var på engelska så var det inte problematiskt att missa ett tåg för det kommer strax ett nytt. Dock gick de ifrån olika plattformar. Jag kom till sist på rätt tåg. Det gick snabbt och kändes inte som det tog 30 minuter att ta sig till Saitaima. En liten förstad med 1,3 miljoner invånare och dess Superarena låg i närheten av järnvägsstationen.

 

Arenan levde upp till namnet och expon upptog bara en liten del av själva innerplan på arenan. Det fanns många funktionärer som hjälpte mig på rätt väg. Det fanns ett speciellt bord för oss internationella löpare. Skönt att gå raka vägen fram.

Jag tycker det är extra roligt att gå runt på expos och se vad som finns att erbjudas för oss löpare på andra delar av jorden. Visst finns de stora märken och stora lopp har oftast en stor sponsor men det brukar även finnas mindre företag och lopp på plats, så även här. Förutom marathondistansen så erbjuds även andra distanser och hur många som sprang de olika distanserna är svårt att få helt grepp om. Jag uppsnappa siffran 16000 deltagare på marathonsträckan och det kan nog tänkas stämma när jag tänker tillbaka nu så här i efterhand.

Lördagen, dagen före loppet inleddes med en liten sovmorgon följt av en kortare förmiddagsjogg med fotostopp kring det kejserliga palatset i Tokyo. Sprang då även på ett litet lopp/stafett som pågick på en 5 kms bana som fanns runt det kejserliga området.

Att springa runt är ett bra sätt att upptäcka en ny stad. Det gör inget om det blir några stopp, för trafikljus och fotografering, särskilt om det är ett marathonlopp dagen efter. Dessa löpturer underlättas också om vädret är gynnsamt som det var denna lördag, 18 grader och sol. Praktiskt att ha en liten ryggsäck och denna dag så var det även bra med några Yen på fickan. Efter en dusch fortsatte utforskandet av Tokyo och det blev kanske lite väl mycket gång. Det är ofta en avvägning turista eller vila, dock prioriterar jag vid långväga resor och på nya orter att turista. Det gör mig inget om jag inte presterar riktigt lika bra som om jag vilat hela dagen före loppet.

 

Söndag morgon tidigt upp och egenhändigt inhandlad frukost. Hade rekat resan till Saitaima redan under fredagens besök och hade med hjälp av googlemaps koll på tidtabellen. Kom i god tid och hann även ta en kaffe på stationen i Saitaima.  Välorganiserat var det inför starten med funktionärer över allt.

 

 

Det som fick mig att reagera var organisationen av våra påsar med överdragskläder. Nummerlappen var fylld med andra nummer förutom mitt startnummer och dessa visa sig vara numret på den stol där min påse skulle vänta mig under loppet.

 

 

Praktiskt och som jag upplevde att allting i Japan var i, ordning och reda. Starten skulle gå kl. 09.40 och längs banan fanns det tio kontrollstationer med spärrtider. I många lopp brukar det finnas men det kan vara lite si och så med hur arrangören lever upp till dessa. I detta lopp i Japan fanns det skyltar både före, ca 1 km innan, och vid dessa kontrollstationer om vilken tid som gällde. De byggde på starttiden kl.09.40 och jag kan säga att det tog tid för alla att starta. Jag kom iväg efter 16 minuter och till de första kontrollstationerna blev det lite stressigt då det även var lite trångt i början. Dock var det ingen fara för mig. Det var tydliga skyltar och information längs banan till allt, som spärrtider och vätskekontroll samt även toaletter. Det sista var något jag brukar undvika under loppet och istället nyttja naturen. Detta var dock inte möjligt under detta lopp då antalet skogspartier och parker var nära noll till antalet. Det stod också att det inte var tillåtet att utnyttja andra ställen än toaletterna. Det var bara att retirera och ställa sig som nummer 25 i kön. Tur att jag hade lite tid tillgodo för spärrtiderna och inte jaga något personligt rekord.

 

Finns mycket att uppleva längs med banorna vid lopp speciellt i främmande länder och miljöer. Folk, vyer och andra löpare och det finns mycket att fokusera på under loppet. Banan började med en lopp runt Saitaima och sen utmed en större väg där det var några avstickare på några sidovägar, bland annat förbi en arena där FotbollsVM 2002 spelades. Ingen direkt landsbygd men lite avlägsnare mellan husen. Banan var övervägen platt utom mot slutet då det fanns några kortare backar. Vi vände efter lite mer än halva sträckan tillbaka och sprang på den andra sidan av den stora vägen. Även på vägen tillbaka gjorde vi avstickare på upp till 3-4 km och vi kom in i Saitaima igen och sprang en annan lopp tillbaka till Saitaima Super Arena. Vätskekontroller ca var 2,5te km och några bjöd även på något mer matigt och sött. Vad som erbjuds varierar lite mellan olika länder. Själv är jag inte vidare förtjust i syrliga karameller eller rena sockerbitar under lopp men vi är alla olika.

 

Att jag inte är i bästa form och väntar på en efterlängtad operation försökte jag inte fokusera på utan jag njöt av att springa i en ny miljö och lade in gångpauser där så behövdes. Det är ändå en speciell känsla när kilometerskyltarna förtäljer att det är mindre än fem kilometer kvar och det kommer att gå vägen. Det blir en målgång även idag. Det är en grym känsla nästan lika skön som själva målgången. Jag trodde att jag skulle upptäcka själva arenan där målgången låg utanför, i god tid före målgången men icke. Dock lika skönt att komma i mål och få först få en frottéhandduk och sen medalj. Allting fungerade väl.

Min påse med överdragskläder och lite ombyte satt på sin stol i arenan och väntade. En effektiv organisation och påsen var min innan jag hann fram till utdelningsbordet på innerplan. Där fanns också ett gäng unga funktionärer som ivrigt ville trycka ut mitt diplom.

Allting fungerade väl trots att få av funktionärerna kunde engelska och min japanska har vissa brister. Ett trevligt lopp i en annorlunda miljö där vädret som erbjöds under loppet var soligt och temperaturen nådde nog precis under 20 grader. Det blev lite kallare efter målgång, men ingen nederbörd. Jag hann med en obligatorisk after marathonrun öl, innan jag tog tåget tillbaka till hotellet i centrala Tokyo.

Jag tillhör kategorin som tar det lugnt och det kan dröja några timmar innan jag kommer in i duschen. Det är en njutning och en glädje att genomföra ett marathonlopp. Det är en upplevelse som jag önskar alla fick uppleva. Japan blev det 40de landet där jag genomförde ett marathonlopp i. Det är för mig viktigt med nya upplevelser och jag ångrar inte ett enda av mina lopp någonstans runt jorden.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *